Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je libo zakousnout ke kávě kecy? Nebo výmysly? Nebo snad salát? A co hadr? Nebo intrikáře?

Že jsem se zbláznila? Ale ne! To jsme se jenom z vánočního období přehoupli do období masopustního, neboli také karnevalového, které každý rok začíná 6. ledna a končí 40 dní před Velikonoci.

Jako malá jsem si myslela, že masopust znamená nejíst maso, „masově“ se postit. A bylo mi divné, proč se o masopustu slaví a dělají zabíjačky. Až v Itálii mi došel ten správný význam, ne postit se, pokud jde o maso, ale maso „pustit“. Italské slovo carnevale vycházející z latinského „carnem levare“ totiž doslova znamená „odložit maso“ a má svůj původ ve slavnostním banketu, který se pořádal v úterý před předvelikonočním postním obdobím, kdy se lidé loučili s masem. Ano, díky tomuto latinskému výrazu dodnes používáme spojení „dát vale“, tedy rozloučit se s něčím/někým.

A co znamenají ty nesmysly, které jsem napsala v úvodu? Všechno jsou to názvy pro typické karnevalové sladkosti, které se smaží v celé Itálii, ale v každé oblasti pro ně mají jiné slovo. Správně tedy „chiacchiere“ (v Miláně, v Parmě, Kampánii, Apúlii, Kalábrii a na Sicílii), „bugie“ (v Janově, Impérii a Turíně), „lattughe“ (v Lombardii), „cenci“ (v Toskánsku) a „intrigoni“ (v Reggio Emilia). Také jim ale říkají „frappe“ (v Římě a v Marche), „crostoli“ (v Benátsku, Trentu a v kraji Emilia Romagna), „galani“ (v Benátkách a ve Veroně) nebo třeba „sfrappole“ (v Boloni). To ale nejsou všechny možné názvy, co oblast, to svůj vlastní výraz.

A kromě názvu se lehce liší i jejich příprava. Ponejvíce mají tvar proříznutého obdélníku, ale někdy je na nich udělaný uzel, jsou stočené do šneku nebo třeba i plněné. Největší odlišností je ale tekutá část, kterou obsahují. Tipujete olej nebo vodu? Omyl! Když už se slaví, tak pořádně! Sice jsou oblasti, kde při přípravě používají citronovou šťávu, ale většinou se jejich příprava neobejde bez alkoholu. Často se používá grappa, což je italská vínovice. Hlavně v Benátsku a ve Furlánském Benátsku je v nich grappa opravdu cítit. V Benátkách a Veroně používají místo grappy bílé víno nebo rosolio, což je likér vyráběný z okvětních lístků růže. Asi mají ve městech jemnější jazýčky. V Boloni používají rum nebo anýzový likér, v Toskánsku vinsanto, což je tradiční italské dezertní víno. V Umbrii jsou jejich „frappe“ načervenalé, a to díky použitému likéru alchermes, který svou karmínově červenou barvu získává z broučka červce nopálového. Ale nebojte, žádné broučky neuvidíte ani nesníte, jen ucítíte jemnou kořenitou vůni a chuť. Ale stejně jako je nepřeberné množství názvů, tak je i nepřeberné množství používaného alkoholu. Můžete si tedy naplánovat dovolenou za poznáním a porovnáním chutí italského sladkého karnevalu.

A když už budete ochutnávat chiacchiere a jejich příbuzné, nezapomeňte ani na další typické karnevalové sladkosti. Pokud si ale hlídáte postavu, moc tyto ochutnávky nedoporučuji. Všechny karnevalové sladkosti jsou totiž smažené. Sice už existují recepty „light“ a místo smažení se vše peče v troubě. Ale upřímně – chuťově je to jako dát si místo grilovaného kuřete kuře dušené.

Po celé Itálii jsou rozšířené „castagnole“, tedy „kaštánky“, které pocházejí ze střední Itálie. Jsou to smažené kuličky z kynutého těsta velikosti malého kaštanu, odtud ten název. I castagnole mají své obměny, i když mají všude stejné jméno. A tak najdete castagnole „obyčejné“, vlastně koblížky bez náplně, vylepšené přidáním do těsta například grappy nebo rozinek, nebo i plněné buď krémem nebo nutellou. Já jsem se naučila dělat těsto s tvarohem, bylo krásně vláčné.

Na jihu se dělá hodně „cicerchiata“, která má své jméno odvozené od hrachoru („cicerchie“). Opravdu totiž vypadá jako hromada hrachu (nebo hrachoru, abych byla přesná) politá medem a posypaná barevným cukrovým zdobením. Místo hrachoru se ale jedná o malinké smažené kuličky z těsta ochuceného anýzovým likérem. Na Sicílii se jí říká „pignolata“ (pinoli jsou jedlá semínka ze šišek borovic pinií), asi dělají kuličky ještě menší. A pozor, změna! V Neapoli se jí říká „struffoli“ a jedná se o typický vánoční dezert! Pak si vyberte! No, já se tohoto dezertu dobrovolně vzdám. Na můj vkus je sladký jak cumel, med mi zůstává mezi zuby a prsty mám upatlané ještě za týden. Ale pokud mi ho někdo nabídne, tak si trošku vezmu a pochválím. Protože ocením tu práci, která za touto sladkostí stojí. No řekněte sami, bavilo by vás stát u plotny a smažit z těsta kuličky o velikosti hrachu?

Chiacchiere ani cicerchiatu připravovat nebudu, ale castagnole u mě doma své místo mají. Pokud byste je chtěli zkusit i vy, zde nabízím recept:

  • 250 g tvarohu (co nejméně tekutého)
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Tvaroh smícháme s vejcem a cukrem a poté postupně vmícháme prášek do pečiva a mouku. Těsto by mělo být měkké, ne příliš tuhé. Rozpálíme olej, s pomocí 2 lžiček tvarujeme z těsta kuličky a vkládáme do oleje. Jakmile zezlátnou, vyjmeme je a obalíme v moučkovém cukru. Dobrou chuť!

Autor: Klára Žejdlová | úterý 23.1.2024 20:48 | karma článku: 12,86 | přečteno: 339x
  • Další články autora

Klára Žejdlová

Náš rodný jazyk (ať už je jakýkoli) je krásný a často nás chrání. A my to ani nevíme.

Nejsem odborník, ale z vlastní zkušenosti vím, že i když budu mít cizí jazyk tak zažitý, že v něm budu dokonce i přemýšlet, vnímat ho budu jinak než svůj rodný jazyk. I když si to ani neuvědomím. A o to je to vše horší.

2.4.2024 v 13:20 | Karma: 15,70 | Přečteno: 429x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma: 22,15 | Přečteno: 585x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Co děláte o Velikonocích? Taky provozujete skupinový sex?

Asi všichni znají scénu z filmu „Slunce, seno, erotika“, kde velebný pán kupuje svetr pro Cecilku. Italsky nemluví ani slovo, ale prodejcovo „Cosi...cosi...cosi“ pochopí správně po česku. „Jo kozy? Asi tak....“.

8.3.2024 v 12:31 | Karma: 24,29 | Přečteno: 781x | Diskuse| Ostatní

Klára Žejdlová

A je to tady! Karneval je tu, bude se slavit!

Český a moravský masopust se pomalu vrací do našich ulic spolu s jeho tradičními maskami. Někde se tradice udržela a pokračuje dál, na většině míst se obnovuje. Můžeme ale říct, že skoro všude najdeme ty samé masky, stejné oslavy.

13.2.2024 v 17:11 | Karma: 11,17 | Přečteno: 279x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Ještěže má italský Ježíšek tolik pomocníků!

Itálie je veliká, sám by tolik dárků nestačil roznést a na rozdíl od jeho severských příbuzných nemá soby, kteří by mu pomohli se rychle přemísťovat. Hlavně ale v Itálii nenosí dárky Ježíšek, ale Babbo Natale, tedy „tatínek Vánoc“

15.1.2024 v 18:18 | Karma: 14,98 | Přečteno: 324x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Prodej pozemku k bydlení
Prodej pozemku k bydlení

Frenštát pod Radhoštěm, okres Nový Jičín
2 899 000 Kč

  • Počet článků 48
  • Celková karma 20,72
  • Průměrná čtenost 1072x
I když už v Itálii nežiju, stále zůstává v mém srdci.