Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je libo zakousnout ke kávě kecy? Nebo výmysly? Nebo snad salát? A co hadr? Nebo intrikáře?

Že jsem se zbláznila? Ale ne! To jsme se jenom z vánočního období přehoupli do období masopustního, neboli také karnevalového, které každý rok začíná 6. ledna a končí 40 dní před Velikonoci.

Jako malá jsem si myslela, že masopust znamená nejíst maso, „masově“ se postit. A bylo mi divné, proč se o masopustu slaví a dělají zabíjačky. Až v Itálii mi došel ten správný význam, ne postit se, pokud jde o maso, ale maso „pustit“. Italské slovo carnevale vycházející z latinského „carnem levare“ totiž doslova znamená „odložit maso“ a má svůj původ ve slavnostním banketu, který se pořádal v úterý před předvelikonočním postním obdobím, kdy se lidé loučili s masem. Ano, díky tomuto latinskému výrazu dodnes používáme spojení „dát vale“, tedy rozloučit se s něčím/někým.

A co znamenají ty nesmysly, které jsem napsala v úvodu? Všechno jsou to názvy pro typické karnevalové sladkosti, které se smaží v celé Itálii, ale v každé oblasti pro ně mají jiné slovo. Správně tedy „chiacchiere“ (v Miláně, v Parmě, Kampánii, Apúlii, Kalábrii a na Sicílii), „bugie“ (v Janově, Impérii a Turíně), „lattughe“ (v Lombardii), „cenci“ (v Toskánsku) a „intrigoni“ (v Reggio Emilia). Také jim ale říkají „frappe“ (v Římě a v Marche), „crostoli“ (v Benátsku, Trentu a v kraji Emilia Romagna), „galani“ (v Benátkách a ve Veroně) nebo třeba „sfrappole“ (v Boloni). To ale nejsou všechny možné názvy, co oblast, to svůj vlastní výraz.

A kromě názvu se lehce liší i jejich příprava. Ponejvíce mají tvar proříznutého obdélníku, ale někdy je na nich udělaný uzel, jsou stočené do šneku nebo třeba i plněné. Největší odlišností je ale tekutá část, kterou obsahují. Tipujete olej nebo vodu? Omyl! Když už se slaví, tak pořádně! Sice jsou oblasti, kde při přípravě používají citronovou šťávu, ale většinou se jejich příprava neobejde bez alkoholu. Často se používá grappa, což je italská vínovice. Hlavně v Benátsku a ve Furlánském Benátsku je v nich grappa opravdu cítit. V Benátkách a Veroně používají místo grappy bílé víno nebo rosolio, což je likér vyráběný z okvětních lístků růže. Asi mají ve městech jemnější jazýčky. V Boloni používají rum nebo anýzový likér, v Toskánsku vinsanto, což je tradiční italské dezertní víno. V Umbrii jsou jejich „frappe“ načervenalé, a to díky použitému likéru alchermes, který svou karmínově červenou barvu získává z broučka červce nopálového. Ale nebojte, žádné broučky neuvidíte ani nesníte, jen ucítíte jemnou kořenitou vůni a chuť. Ale stejně jako je nepřeberné množství názvů, tak je i nepřeberné množství používaného alkoholu. Můžete si tedy naplánovat dovolenou za poznáním a porovnáním chutí italského sladkého karnevalu.

A když už budete ochutnávat chiacchiere a jejich příbuzné, nezapomeňte ani na další typické karnevalové sladkosti. Pokud si ale hlídáte postavu, moc tyto ochutnávky nedoporučuji. Všechny karnevalové sladkosti jsou totiž smažené. Sice už existují recepty „light“ a místo smažení se vše peče v troubě. Ale upřímně – chuťově je to jako dát si místo grilovaného kuřete kuře dušené.

Po celé Itálii jsou rozšířené „castagnole“, tedy „kaštánky“, které pocházejí ze střední Itálie. Jsou to smažené kuličky z kynutého těsta velikosti malého kaštanu, odtud ten název. I castagnole mají své obměny, i když mají všude stejné jméno. A tak najdete castagnole „obyčejné“, vlastně koblížky bez náplně, vylepšené přidáním do těsta například grappy nebo rozinek, nebo i plněné buď krémem nebo nutellou. Já jsem se naučila dělat těsto s tvarohem, bylo krásně vláčné.

Na jihu se dělá hodně „cicerchiata“, která má své jméno odvozené od hrachoru („cicerchie“). Opravdu totiž vypadá jako hromada hrachu (nebo hrachoru, abych byla přesná) politá medem a posypaná barevným cukrovým zdobením. Místo hrachoru se ale jedná o malinké smažené kuličky z těsta ochuceného anýzovým likérem. Na Sicílii se jí říká „pignolata“ (pinoli jsou jedlá semínka ze šišek borovic pinií), asi dělají kuličky ještě menší. A pozor, změna! V Neapoli se jí říká „struffoli“ a jedná se o typický vánoční dezert! Pak si vyberte! No, já se tohoto dezertu dobrovolně vzdám. Na můj vkus je sladký jak cumel, med mi zůstává mezi zuby a prsty mám upatlané ještě za týden. Ale pokud mi ho někdo nabídne, tak si trošku vezmu a pochválím. Protože ocením tu práci, která za touto sladkostí stojí. No řekněte sami, bavilo by vás stát u plotny a smažit z těsta kuličky o velikosti hrachu?

Chiacchiere ani cicerchiatu připravovat nebudu, ale castagnole u mě doma své místo mají. Pokud byste je chtěli zkusit i vy, zde nabízím recept:

  • 250 g tvarohu (co nejméně tekutého)
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Tvaroh smícháme s vejcem a cukrem a poté postupně vmícháme prášek do pečiva a mouku. Těsto by mělo být měkké, ne příliš tuhé. Rozpálíme olej, s pomocí 2 lžiček tvarujeme z těsta kuličky a vkládáme do oleje. Jakmile zezlátnou, vyjmeme je a obalíme v moučkovém cukru. Dobrou chuť!

Autor: Klára Žejdlová | úterý 23.1.2024 20:48 | karma článku: 12,86 | přečteno: 337x
  • Další články autora

Klára Žejdlová

Náš rodný jazyk (ať už je jakýkoli) je krásný a často nás chrání. A my to ani nevíme.

Nejsem odborník, ale z vlastní zkušenosti vím, že i když budu mít cizí jazyk tak zažitý, že v něm budu dokonce i přemýšlet, vnímat ho budu jinak než svůj rodný jazyk. I když si to ani neuvědomím. A o to je to vše horší.

2.4.2024 v 13:20 | Karma: 15,70 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma: 22,15 | Přečteno: 582x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Co děláte o Velikonocích? Taky provozujete skupinový sex?

Asi všichni znají scénu z filmu „Slunce, seno, erotika“, kde velebný pán kupuje svetr pro Cecilku. Italsky nemluví ani slovo, ale prodejcovo „Cosi...cosi...cosi“ pochopí správně po česku. „Jo kozy? Asi tak....“.

8.3.2024 v 12:31 | Karma: 24,29 | Přečteno: 776x | Diskuse| Ostatní

Klára Žejdlová

A je to tady! Karneval je tu, bude se slavit!

Český a moravský masopust se pomalu vrací do našich ulic spolu s jeho tradičními maskami. Někde se tradice udržela a pokračuje dál, na většině míst se obnovuje. Můžeme ale říct, že skoro všude najdeme ty samé masky, stejné oslavy.

13.2.2024 v 17:11 | Karma: 11,17 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Ještěže má italský Ježíšek tolik pomocníků!

Itálie je veliká, sám by tolik dárků nestačil roznést a na rozdíl od jeho severských příbuzných nemá soby, kteří by mu pomohli se rychle přemísťovat. Hlavně ale v Itálii nenosí dárky Ježíšek, ale Babbo Natale, tedy „tatínek Vánoc“

15.1.2024 v 18:18 | Karma: 14,98 | Přečteno: 323x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 18,33
  • Průměrná čtenost 1072x
I když už v Itálii nežiju, stále zůstává v mém srdci.