Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Taky kupujete nemovitost v Itálii?

Ono je to lákavé, Itálie je stát, který má dotace skoro na všechno. A Italové podle toho žijí – než něco koupí nebo nějak investují, počkají si, až na to budou dotace. Dokonce i spousta z nich podniká podle toho, co stát dotuje.

Zdá se mi, že Italský stát si myslí, že pomocí dotací zlepší ekonomii, že díky dotacím budou lidé víc investovat. Já nejsem ekonom a nedokážu posoudit, jestli je to správná cesta. Ale když jsem žila ve střední Itálii, všimla jsem si jedné věci  - pokud někdo z mých známých chtěl něco dělat, ať už se jednalo o investici do bydlení nebo nějaké podnikání, nejdřív se podíval, jestli na to jsou dotace. Jestli „do toho půjdou“. Když dotace nebyly, tak zkrátka neinvestovali. Někteří i podnikali jen v tom, co jim nějak zafinancoval stát.

Když jsem před lety organizovala vánoční trhy, všichni se na mě dívali divně, protože nebyla žádná dotace, která by šla na ně „navléknout“, aby byly nějaké finance aspoň na výzdobu hradu, na kterém se vše konalo. Ani je nenapadlo, že by mohli obejít místní firmy a požádat je o sponzorský dar, jak jsem to udělala já. A když jsem se natrvalo vrátila do Čech a přijela se za nimi podívat v novém autě, reagovali v tom smyslu, že se mám, že u nás stát podporuje podnikání, takže jsem si mohla koupit nové auto. Moc se divili, když zjistili, že jsem si auto koupila i bez jakýchkoli dotací, že ho sama, ze mnou vydělaných peněz, budu několik let splácet, neboť ho mám na leasing, protože k mé práci auto zkrátka potřebuju. Takže investuju ze svého do svého.

Nějak si neuvědomují, že za všechny různé dotace stejně nakonec taky zaplatí ze svého. Že na ně stát někde musí sehnat peníze. Že dotace sice nevyužívají všichni, ale všichni na ně přispívají prostřednictvím daní, které platí.

A co má tohle všechno společné s koupí nemovitosti? Nic, a nebo taky hodně. Jedním ze způsobů, jak podpořit investování do nemovitostí, je totiž v Itálii institut tzv. „prima casa“, tedy „první (nebo také hlavní) dům“. Pokud kupujete v Itálii svoji první nemovitost, ve které budete mít trvalé bydliště, můžete využít daňové zvýhodnění. Vedle nákladů za notáře, poplatku za zápis úředních úkonů do katastru a katastrálního poplatku, které se neliší, je hlavní rozdíl ve výši daně z převodu nemovitostí (kterou už v ČR neplatíme). V případě nabytí nemovitosti, u které nebudete využívat daňových zvýhodnění, je tato daň ve výši 9 %, v případě nabytí jako „prima casa“ je tato daň ve výši 2 %. Základ daně se počítá z tzv. katastrální hodnoty nemovitosti (bývá o dost nižší než kupní cena). Pokud chcete využít tohoto zvýhodnění, musíte do 18 měsíců od nabytí nemovitosti přemístit Vaše trvalé bydliště („residenza“) do obce, na jejímž území se tato nemovitost nachází (tedy do Itálie). Stanete se tak italským rezidentem. Tuto skutečnost ověřuje italský Finanční úřad po uplynutí této lhůty 18 měsíců. Pokud nebylo trvalé bydliště přemístěno, bude Vám vyměřen doplatek daně z převodu nemovitostí.

Že není problém si přemístit trvalé bydliště do Itálie, protože to za tu ušetřenou daň stojí?  Pár háčků to má. V okamžiku, kdy se stanete obyvatelem Itálie - zdůrazňuji, že obyvatelem, tedy že budete mít bydliště v Itálii a italský občanský průkaz, nestanete se občanem Itálie – ihned budete mít několik povinností.

První je podání daňového přiznání v Itálii. Je tak složité, že minimálně první roky je lepší si na to zaplatit účetního. A nejspíš i další, protože se pořád něco mění. Do daňového přiznání musíte uvést i Váš majetek, který máte v zahraničí, a z tohoto majetku platit v Itálii daně. Ano, z majetku, který máte v ČR. Nebo třeba v Grónsku. Daně jsou dvě, IVIE a IVAFE.

IVIE je daň z nemovitostí, které máte v zahraničí. Daň se počítá z katastrální hodnoty, kterou však v ČR nemáme. Pokud máte relativně novou kupní smlouvu, počítá se daň z kupní ceny. Pokud je smlouva stará nebo jste nemovitost zdědili nebo třeba získali darem, pak se daň počítá z tržní ceny. Tato daň je pak ve výši 0,76 %. Pokud by byla výsledná daň nižší než 200 €, daň se neplatí a nemovitost se nemusí uvádět do daňového přiznání. Jenže to vychází na nemovitost, jejíž kupní či tržní cena je přibližně 645.000 Kč. Od daně, kterou budete platit v Itálii, se odečte daň, kterou jste z nemovitosti uhradili v ČR (nebo ve státě, ve kterém se nachází).

IVAFE je daň z finančních prostředků, které máte v zahraničí. Platí se ve výši 0,2 % a týká se peněžních prostředků na účtech, akcií, podílů, investic. V případě účtů a vkladních knížek se daň počítá z průměrného ročního zůstatku VŠECH účtů a vkladních knížek dohromady. Pokud je tato výše nižší než 5.000 €, platí se 34,20 € z každého účtu/vkladní knížky. Každý rok. Za každý účet či vkladní knížku.

Že to je bláznivé? Je, ale ještě to není všechno. Pokud máte auto psané na sebe a chcete s ním jezdit do Itálie, musíte ho do 90 dnů od získání trvalého bydliště převést na italské značky. A co vás čeká, pokud to neuděláte a s takovým autem přijedete do Itálie? Pokud vás zastaví, pokuta je ve výši 400 – 1.600 €, je vám odebrán technický průkaz a majitel (tedy vy) má povinnost do 30 dnů převést auto na italské značky. Pokud se tak nestane, je auto zabaveno. Samozřejmě, že můžete v Itálii jezdit jiným autem na českých značkách, které není psané na vás. V tomto případě máte ale jako italský rezident dvě povinnosti. První je mít u sebe dokument, ve kterém vás majitel vozu opravňuje tento vůz používat – musí být uveden důvod a doba užívání. Pokud vás zastaví a tento dokument nemáte, pokuta je ve výši 250-1.000 €. A také vám auto zadrží do doby, než doložíte požadovaný dokument. Druhou povinností je zaregistrovat takto užívané auto do rejstříku REVE (vozidel zaregistrovaných v zahraničí), pokud doba jeho užívání převyšuje 30 dní během jednoho roku. Registrace stojí 43 €. Pokud auto nezaregistrujete nebo nenahlásíte změny, hrozí pokuta ve výši 715-3.558 €. Tato registrace pak není nutná v případě, že se majitel nachází s vámi ve vozidle. V tom případě samozřejmě nepotřebujete ani dokument dokazující důvod užívání vozidla.

A taky je dobré upozornit, že pokud jako italský rezident vlastníte auto na italských značkách, nestačí platit povinné ručení, ale každý rok musíte platit daň z jeho držení. Její výše je různá podle toho, kde máte bydliště, jaké má auto výkon a pod kterou kategorii Euro spadá. Pokud si třeba koupíte nemovitost v Bibione a máte dieselovou Škodu Kodiaq 150 kW a Euro 6, budete za ni platit přibližně 366 € ročně…

Jak vidíte, stát se italským rezidentem není vůbec levná záležitost. Možná se nakonec vyplatí nevyužít daňových zvýhodnění za „prima casa“ a smířit se s placením pouze daně z nemovitostí. I když ani ta není tak nízká jako v ČR. I u ní záleží na tom, kolik si na ní „přihodí“ jednotlivé obce. Základem je tzv. katastrální výnos, který se násobí katastrálním koeficientem. Když už jsem tu zmiňovala Bibione, tak pokud byste měli byt 3+kk o velikosti 63 m2, pak je daň z nemovitosti ve výši přibližně 420 €.

Nechci nikoho odrazovat od jeho rozhodnutí investovat v Itálii, ale je dobré si nejdřív zjistit, co všechno to obnáší, a předejít tak nemilým překvapením.

Autor: Klára Žejdlová | středa 15.11.2023 10:42 | karma článku: 25,85 | přečteno: 967x
  • Další články autora

Klára Žejdlová

Náš rodný jazyk (ať už je jakýkoli) je krásný a často nás chrání. A my to ani nevíme.

Nejsem odborník, ale z vlastní zkušenosti vím, že i když budu mít cizí jazyk tak zažitý, že v něm budu dokonce i přemýšlet, vnímat ho budu jinak než svůj rodný jazyk. I když si to ani neuvědomím. A o to je to vše horší.

2.4.2024 v 13:20 | Karma: 15,70 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma: 22,15 | Přečteno: 582x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Co děláte o Velikonocích? Taky provozujete skupinový sex?

Asi všichni znají scénu z filmu „Slunce, seno, erotika“, kde velebný pán kupuje svetr pro Cecilku. Italsky nemluví ani slovo, ale prodejcovo „Cosi...cosi...cosi“ pochopí správně po česku. „Jo kozy? Asi tak....“.

8.3.2024 v 12:31 | Karma: 24,29 | Přečteno: 776x | Diskuse| Ostatní

Klára Žejdlová

A je to tady! Karneval je tu, bude se slavit!

Český a moravský masopust se pomalu vrací do našich ulic spolu s jeho tradičními maskami. Někde se tradice udržela a pokračuje dál, na většině míst se obnovuje. Můžeme ale říct, že skoro všude najdeme ty samé masky, stejné oslavy.

13.2.2024 v 17:11 | Karma: 11,17 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Je libo zakousnout ke kávě kecy? Nebo výmysly? Nebo snad salát? A co hadr? Nebo intrikáře?

Že jsem se zbláznila? Ale ne! To jsme se jenom z vánočního období přehoupli do období masopustního, neboli také karnevalového, které každý rok začíná 6. ledna a končí 40 dní před Velikonoci.

23.1.2024 v 20:48 | Karma: 12,86 | Přečteno: 337x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 18,33
  • Průměrná čtenost 1072x
I když už v Itálii nežiju, stále zůstává v mém srdci.